Faaraokoira

Jokaisen faaraokoiraa harkitsevan tulee ottaa huomioon, että rotu on näyttävästä ulkonäöstään huolimatta ensisijaisesti aktiivinen metsästyskoira, joten se kaipaa käyttötarkoituksensa mukaista toimintaa ja tekemistä.

Millaiseen perheeseen rotu sopii? 
Faaraokoirat tulevat hyvin toimeen toisten koirien kanssa ja rakastavat lapsia. Vaikkakin faaraokoira on maltillinen ja miellyttävä seurakoira on muistettava, että sillä on metsästysviettiä, onhan se alun perin tehty kaniinin metsästykseen, joten farkkua ei voi pitää irti ihan missä vaan sillä vietti voi viedä.... Yksilöllisiä eroja on toki paljon. Aikuinen farkku on rauhallinen sisätiloissa mutta ulkona viihtyy villeissä juoksuleikeissä. Faaraokoira ei sovi kennelkoiraksi vaan elämään "tavallisena kotikoirana", osana perhettä.  Faaraokoira on energinen koira joka tarvitsee liikuntaa, parasta liikuntaa sille on vapaana juokseminen toisten koirien kanssa.  

Ennen kuin otat faaraokoiran: Jos haluat koiran jota "voi pitää irti missä vaan, milloin vain", farkku ei ole oikea rotu sinulle, ei myöskään jos haluat palveluskoiramaisen tottelevaisen koiran, sillä faaraokoiran koulutus vaatii omistajalta kekseliäisyyttä motivaation ylläpitämisessä, faaraokoira oppii kuitenkin nopeasti uusia asioita mutta ei kestä kovia pakotteita ja myöskin pitkästyy nopeasti samojen asioiden toistamiseen. Farkkua ei voi kouluttaa ns. kovalla tyylillä, vaan farkku on saatava uskomaan, että koulutus on hauskaa ja tekeminen mukavin asia maailmassa. Koska farkku on metsästyskoira luoksetulo harjoitukset kannattaa aloittaa heti kun pennun saa kotiin. Myös aimo annos huumorintajua on tarpeen näiden koiramaailman klovnien kanssa.

Lisää infoa rodusta:

Faaraokoiran rotumääritelmä löytyy täältä
Suomen Faaraokoirat ja Ibizanpodencot ry:n sivut:
kotisivu
luonnekuvaus
 

Pharaoh Hounds

Anyone considering a Pharaoh Hound should understand that despite of the impressive look the Pharaoh Hound is first and foremost a hunting dog, therefore it needs activities suitable for the purpose of use.

Pharaoh Hounds are alert, intelligent, friendly, affectionate and playful. They can be somewhat aloof of strangers but otherwise friendly, affectionate and playful; curious but cautious; independent, extremely intelligent, easy going and gentle but strong willed. But no two are alike.

An alert keen hunter, highly active and tireless, hunting by scent and sight, using his ears to a marked degree when working close.

Breed standard FCI, American and Canadian.

 

 

Italianvinttikoira

Italianvinttikoira on samaan aikaan sylikoira ja nopea, jopa säälimätön metsästäjä. Italiaano jakaa mielipiteitä laidasta laitaan, sillä se ei ole "peruskoiran" näköinen, vaan hyvin persoonallinen hoikkine pitkine jalkoineen. Ulkona kylmällä ilmalla italiaano saattaa vaikuttaa vaisulta ja pelokkaalta, mutta vapaana ollessaan auringonpaisteella sen nopeat spurtit saavat ihailevia katseita. Kotioloissa italiaano yllättää usein käytöksellään vieraat, se nimittäin saattaa riehaantua täysin vallattomaksi rellestäjäksi, hyppii ja pomppii vieraiden sylissä ja kiipeilee sohvien selkänojilla.


Sitä ei useinkaan ole "yleisten mallien mukaan" koulutettu, italiaano nimittäin rakastaa hyppiä ihmisiä vasten ja nuolla kasvoja. Toisaalta se taas saattaa vain käpertyä omiin oloihinsa peiton alle tai omistajansa syliin, ja luoda ylimalkaisia katseita häiritsijöihinsä päin. Italianvinttikoiran hankintaa harkitsevan tulee huolella miettiä jaksaako hoitaa tätä myös erityistarpeita omaavaa rotua huolella, ja usein myös pitkään, sillä 15-vuotias italiaano ei ole poikkeus.

Italiaano on suhteellisen terve rotu, mutta perinnöllisiä silmäsairauksia (lasiaisen rappeumaa, kaihia) sekä polvilumpion sijoiltaanmenoa esiintyy jonkin verran. Yhdistelmä ohuet jalat ja elämää suuremmat loikat (italiaano luulee toisinaan olevansa taivaan lintu) saattaa johtaa etujalkojen murtumiin tai jopa luiden katkeamiseen. Ohutturkkisena rotuna italiaano on vaatetettava talvisin, ja koska kylmien ilmojenkin lämpötilat saattavat vaihdella +10 asteesta -30 asteeseen, ja kylmempäänkin, on selvää, ettei yhdellä takilla selvitä.
Italianvinttikoira on erittäin rakastettava ja upea rotu, ja siksipä sillä onkin tuhansia ihailijoita ympäri maailmaa!

Rotuesittely SIC:n sivuilla: tästä

Lähde: Suomen Italiaanot ja Cirnecot ry     http://sic.fi

rotumääritelmä (Suomen kennelliitto)